Green Palace Hotel - Sinaia
Previous Next

Despre noi

Sinaia

Green Palace Hotel

Cazare

Green Palace Hotel

Restaurant

Green Palace Hotel

Centru Spa

Green Palace Hotel

Sauna

Green Palace Hotel

Corporate

Green Palace Hotel


… cadru natural, cu o minunata vedere la munte.

Harta


Vizualizaţi Green Palace Hotel pe o hartă mai mare

Asezare

Statiunea Sinaia este asezata pe valea superioara a Prahovei, in plina zona carpatica, la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa. Ea se afla la o distanta de 122 km de capitala tarii, si la 49 km de Brasov. Orasul, dispus sub forma unui larg amfiteatru la poalele Bucegilor, se intinde in partea de nord la locul numit Gura Padurii, iar spre sus, pana dincolo de valea Izvorul Dorului.

Bucegii, situati la vest, ca un urias "scut de paza" al asezarii, domina Sinaia printr-un abrupt de peste 1000 m. Varfuri tasnind dincolo de 2000 m, stralucind vara in bataia soarelui, iar iarna sub mantia alba a zapezii, sunt presarate la marginea marelui abrupt al Bucegilor, unul dintre cele mai impresionante din cate exista in Romania.

In est, Muntii Garbova isi intind spinarile catre sud, inaitand pana la Izvorului lui Bogdan, in apropierea vestitelor si, altadata, temutelor "Oratii". Cele doua masive muntoase, Bucegii si Garbova, "ocrotesc" localitatea, de-o parte si de alta, pe o lungime de peste 9 km.


Cai de acces


Pentru a sosii in Sinaia, din oricare colt al tarii, exista cateva posibilitati de acces pe cai directe sau mai ocolite, fie pe cale ferata fie pe magistralele rutiere.

Trenurile care opresc in gara orasului, situata intre raul Prahova si DN1 (E 60) vin directiile Bucuresti, Ploiesti sau Brasov. Principala magistrala rutiera ce traverseaza statiunea de le nord la sud este DN1 (E 60) care face jonctiune cu DN 71 ce vine dinspre Targoviste, prin localitatile Pucioasa, Fieni, Moroieni.

Aceasta din urma, dupa ce traverseaza Muntele Paduchiosul, patrunde in Sinaia in partea ei sudica, intre Podul Izvorul Dorului si stadionul orasului.

Istorie

Sinaia este un oras în România, situat la poalele muntilor Bucegi, cunoscut mai ales datorita importantei sale turistice. Aici se afla si Castelul Peles, fosta resedinta de vara a regelui Carol I.

Sinaia se afla în judetul Prahova, la circa 60 km nord-vest de Ploiesti si la 50 km sud de Bras?ov. Amplasat într-o zona muntoasa pe valea râului Prahova, altitudinea orasului variaza între 767 m si 1.055 m. Sinaia are statut de stasiune turistica si balneo-climaterica.

Zona des împadurita de pe valea Prahovei în care se afla azi orasul Sinaia era nelocuita în secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit în padurea virgina de aici, aflata la poalele Bucegilor, fiind calugarii manastirii Sinaia, fondata pe la 1690 de spatarul Mihail Cantacuzino, precum si niste scutelnici care se ocupau cu paza manastirii si cultivarea mosiilor acesteia.

La începutul secolului al XIX-lea, întreaga vale a Prahovei era organizata ca o singura comuna, denumita Podul Neagului, cuprinzând întreaga vale, de la Predeal la Posada. În 1864, catunele Posada si Podul Neagului au fost alipite comunei Comarnic.

La 5 august 1866 principele Carol I al României a ajuns la Manastirea Sinaia, situata pe atunci în comuna Podul Neagului. Acesta s-a implicat în organizarea regiunii si, în 1874, catunele ramase în afara comunei Comarnic au primit numele de Sinaia, o comuna cu resedinta la Busteni Un proces-verbal datat 1 decembrie 1874 atesta ca resedinta comunei Podul Neagului a fost mutata la Sinaia, care si-a primit astfel numele în acel an (de la cel al Manastirii Sinaia, al carei nume provine la rândul sau de la cel al Muntelui Sinai)

La 9 mai 1880 Sinaia a dobândit statutul de comuna urbana si cuprindea catunele Izvor, Furnica si Poiana ?apului. Intravilanul orasului Sinaia a fost astfel desprins din domeniul comunei Podul Neagului, care si-a mutat resedinta înapoi la Comarnic. În 1884, catunele Predeal, Azuga, Busteni si Poiana Tapului s-au separat de Sinaia, formând comuna Predeal, în vreme ce comuna Sinaia a ramas cu catunele Izvoru si Furnica. În aceeasi perioada, familia regala a României si-a stabilit la Sinaia resedinta de vara, construind complexul castelului Peles. La sfârsitul secolului al XIX-lea, comuna avea o populatie de 2210 locuitori, o scoala mixta frecventata în 1899 de 103 elevi, hoteluri, gara pe calea ferata Ploiesti-Brasov, clinica de hidroterapie si manastirea Sinaia.

Tot în acea perioada, orasul a început sa devina unul industrializat, aparând o fabrica de cherestea, proprietatea industriasilor Popovici si Costinescu, ultimul detinând si o fabrica de var hidraulic. De asemenea, în ianuarie 1892 a fost deschisa si o fabrica de cuie de fier, care avea 45 de angajati, români ai germani. Din punct de vedere administrativ, comuna era resedinta plaiului Pelesul din judetul Prahova.

În 1925, Anuarul Socec consemneaza ca Sinaia avea sistem de canalizare si apa curenta, alimentata din izvoarele Pelesului si Vânturitului, precum si o uzina hidroelectrica de 1500 de cai-putere care alimenta sistemul de iluminat public electric.

Spre sfârsitul perioadei interbelice, Sinaia avea 3906 locuitori si era resedinta plasii Sinaia din judetul Prahova. În 1950, Sinaia a trecut în administratia raionului Câmpina din regiunea Prahova si, dupa 1952, din regiunea Ploiesti. În 1968, judetul Prahova s-a reînfiintat, Sinaia redevenind parte a acestuia.

Sursa : Wikipedia

Urmareste-ne pe Facebook

 

Copyright © 2012 - 2014 | Green Palace Hotel